Poplave u Mokranju

 1. Godine 1915. godine pred prvi svetski rat Mokranje je preplavila Sikolska reka i odnela nekoliko žrtava,srušila nekoliko kuća i pričinila veliku materijalnu štetu. Bila je to najveća poplava koja se pamti u Mokranju.
 2. Tada se desilo nešto posebno. Bilo je jedno posle podne. Zapadno od sela na planini Deli Jovan padala je iznenada velika kiša. Niz planine i okolinih brda tekli su veliki potoci i nosili su plastove sena i slame, slabe zgrade brvnare i sve što je voda mogla da ponese. Sve se to slivalo iznenada u Sikolsku reku.
 3. Korito reke je bilo puno sena, slame i drugog lakog materijala. Nivo vode u reci se brzo podigao tako da je brzo stvorena velika reka. Ona je svoj plen nosila do Mokranjskih stena i tamo se slama i drugi plivajući materijal zaglavio u klisuri između stena. Na taj način nabujala reka je stvorila veliko jezero ispred Mokranjskih stena,jer je zaglavljena masa propuštala samo manju količinu vode. Kada se nivo vode još više podigao odjednom je sav taj plutajući materijal proteran kroz klisuru i voda je sjurnula prema selu kao jedan ogroman talas.
 4. Bila je već noć i Mokranjce je ova nesreća zatekla na spavanju. Više kuća i zgrada pored reke voda je odnela.
 5. U više kuća, podruma i ekonomskih zgrada je ušla voda koja je udavila veliki broj sitne i krupne stoke, uništila proizvode, hranu i kućevne predmete seljacima. Najgore je prošla porodica ALU BUTUROAGA.
 6. Oni su imali kuću  preko reke u pravcu brvna, koje i danas postoji pored dvorišta majstor Anđela Jonovića.
 7. Te noći se u kući  zatekla majka sa njene tri velike ćerke. Njih je probudila jaka huka nabujale reke.
 8. Videle su da je okolo svuda velika i plahovita mutna voda i da se ne mogu spasiti.
 9. Obukle su najlepše haljine koje su imale i popele se na tavan svoje kuće, a pripremile su se da na onaj svet odu lepo obućene. Voda je brzo srušila njihovu kuću i sve su se udavile. I danas postoji dokument o ovom događaju. Na donjoj školi prema putu sa severne strane, na zapadnom ćošku država je u zid školske zgrade (koja je sagrađena od kamena iz mokranjskog okna) probušila rupu i u nju nabila debelu gvozdenu šipku sa kuglom na mestu dokle je dosezala voda poplave 1915 godine. I napisani su tamo i podaci o tom događaju.
 10. Druga velika poplava Mokranje je zadesilo 1941.godine u proleće neposredno pre ulaska Jugoslavije u Drugi svetski rat. I tada je voda odnela nekoliko kuća i zgrada, pričinila velike štete, ali nije bilo ljudskih žrtava kao 1917.godine. Zbog ovih poplava neke porodice su morale da presele svoje kuće i celo domaćinstvo sa dvorišta pored reke. Dve porodice ALU ĐINĆE, koje su svoja domaćinstva imale pored reke, istočno od mosta, ispod placa ALU PUCUROANKA, preselile su se na placeve koje su dobili od opštine i njihve kuće se nalaze desno od puta kada su uđe u selo od Negotina,kao prva i druga kuća sa desne strane. Stari Mokranjci su onda govorili da su obe navedene poplave pretskazivale ratove, Prvi i Drugi svetski rat.
 11. Od 1941. godine nije više bilo tako velikih poplava i to zahvaljujući nemačkom okupatoru.Nemci su odmah angažovali sve vojne obveznike da obavljaju javne radove, pod parolom “Otadžbina, radost i rad”.
 12. Pored mnogo drugih korisnih radova, onda je regulisan i tok Sikolske reke kroz Mokranje, produbljeno je korito, ispravljen tok i od onda se reka više nije razlivala niti plavila selo.

 1. Tokom maja meseca ( 14.05.2014.) došlo je do ponovnog izlivanja reka .
 2. Sikolska reka i Čubrica izlile su se iz korita i poplavile oba puta prema negotinskom selu Mokranju, tako da su meštani ovog sela bili potpuno odsečeni od ostatka opštine. Poplavljeno je više od 50 domaćinstava i prouzrokovana velika materijalna šteta.Nakon majskih poplava 2014. godine u Mokranju je korito Sikolske reke sređeno u dužini od 2,1 km i napravljen je nasip radi zaštite.

                                                                                      

Galerija slika

Kontaktirajte nas

Adresa: 19317 Mokranje
Telefon:
Fax
E-mailemil75@outlook.com


Copyright: Emil Videsković
Design by: Emil Videsković